село Солища́

          

Географско положение

Фото Галерия

НОВИНИ

Природни забележителности
Градината на Орфей
Турлата
Боботницата
Черночето
Солийски връх

История
Възникване
Говорът на Солища
Празници и обичаи
Параклиси
Събори
Гайдаджии (Гайдари)

Отдих и туризъм
Хотели и квартири
Туристически хижи
Туристически маршрути

Спорт
Подготовка за планината
Ски
Сноуборд
Колоездене
Туристически преходи
Пещерен туризъм
Други

Поминък
Търговията
Земеделие
Oвчарлък
Пчеларство
Ловджийство
Занаяти. Майстори

Културно развитие
Читалище "Наука"
Църквата "Св. Неделя"
Училището
Кметство

Стопанско развитие
Пътят
Водите и водопроводът
Електрификация на селото
Кооперативно и горско дело. ТКЗС
ГПК "Карлък-СС"

Помощна литература
www.shirokaluka.com
www.rozhen.com
Книгата за Солища

 

 

 

 

 

 

 

 

За контакти
 

 

Правни изисквания

Новини

22.02.2014 Зимен празник "Солища"

На 22.02.2014 г. за шеста поредна година се проведе традиционният зимен празник на с. Солища. Поради липсата на сняг тази година, празникът се проведе на центъра (хорището) на селото, а състезателните игри бяха пригодени към безснежните условия. За победителите от игрите – слалом с чували, слалом с лъжица и топче, слалом с колелета и дърпане на въже, бяха осигурени награди. Както обикновено имаше руйно червено вино, блага ракия и сочни кебапчета. Доброто настроение на празника беше осигурено от Веселина Бабаджанкова и Митко Мазаров.

07.07.2012 „Света Неделя” – църковен празник

На 07.07.2012 г. всички солийци, техните гости и посетители на селото, се събраха в църквата „Св. Неделя”, за да почетат светицата и храмовия празник. Църквата бе преизпълнена с богомолен народ, който чинно стоеше на празничното богослужение, а потокът от християни не секна до късно през деня. След края на богослужбата според традицията беше раздаден благословен курбан за здраве на всички присъстващи.

01.07.2012 Първа копка за параклис - „Възнесение Господне”.

На 01.07.2012 г. беше направена първа копка за параклис, носещ името „Възнесение Господне”. Първият камък от свещената постройка беше положен в местността „Чуката”. Строителните работи ще започнат на 09.07.2012 г. и до една година се очаква Божият храм да бъде готов.

Възнесение Христово е един от подвижните християнски празници, който се чества по повод Възнесението на Спасителя на небето, станало на четиридесетия ден (четвъртък) след неговото Възкресение от мъртвите. Чества се още от дълбока древност. Нарича се Спасовден.

Средствата за изграждането на параклиса се набират чрез дарения.

24.05.2012 Спасовден

На 24.05.2012 г. се отбеляза Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден. Това е един от подвижните християнски празници, който се чества по повод Възнесението на Спасителя на небето, станало на четиридесетия ден (винаги се пада в четвъртък) след неговото Възкресение от мъртвите. Чества се още от дълбока древност. Празникът е и последният от седемте Велики четвъртъка, започващи от Великата седмица, в които не се работи и се съблюдават редица забрани.

На Спасовден солищенци се качват на Солийки връх и правят курбан, наломват за здраве и сядат на обща трапеза. Тук - близо до небето и до Бога, хората палят свещичка и я залепят на големия камък. Никой не помни да е имало параклис на върха, но мястото е свещено и хората спазват традициите. Върхът е труднодостъпен и няма водоизточник. Той е закрилник на селото от северния студен вятър и спира градушките.

18.02.2012г. Зимен празник в Солища

На 18.02.2012 г. (събота) се проведе традиционният зимен празник на село Солища. Малки и големи участваха в игрите – слалом за всички възрастови групи, спускане с шейна и дърпане на въже. Бяха дарени руйно червено вино и сочни кебапчета. За победителите бяха осигурени награди. Доброто настроение на празника се поддържаше от Веселина Бабаджанкова и нейни колеги зевзеци.

26.02.2011 Зимен празник в Солища

За трета поредна година в село Солища се проведе спортен зимен празник, организиран от местната Горовладелска производителна кооперация /ГПК/ „Карлък – СС”. Състезанията се проведоха на 26.02.2011 г. в местността Врися. Участниците премериха сили в традиционните дисциплини – слалом за всички възрасти, спускане с шейна и дърпане на въже. За победителите бяха осигурени награди. Освен спортните състезания беше предвидена и весела част – кебапчета с вино. Веселина Бабаджанкова и нейните колеги зевзеци поддържаха доброто настроение на празника. Тази година зимният празник беше посветен на 85 годишнината на ГКП „Карлък – СС” и 120 г. училище в село Солища.

03.01.2011 Зимен празник в Солища

Първият зимен празник в Солища, който местните жители се надяват да се превърне в традиция, бе организиран на 28.02.2009 г. Оттогава се организира през първата събота на м. март. Поводът е откриването на първия мини влек в селото. Празникът в местността "Врися" събира гости от цяла България. Участниците в забавните игри и състезания и гостите на празника се борят със студа със стабилно количество маврудово вино, кебапчета и домашен чай. Водещите на празника обикновено са зевзеците Веселина Бабаджанкова и Димитър Мазаров. Хората се превиват от смях от непрестанните им лакардии.

Организатори на зимния празник са горовладелската кооперация "Карлък СС", кметство Солища и сдружението на хотелиерите в селото. За безплатните напитки и храната се грижат винарската изба на Борислав Вълчанов и семейство Петър и Мария Герзилови.

Малки и големи се състезават и забавляват в няколко дисциплини: ски-слалом, спускане с шейна и по дупе и дърпане на въже. На местния диалект тези дисциплини звучат: сейкане със ски, шейна и по гоз, и опинане на воже. За всички успешно финиширали състезатели има подготвени награди.

Новата придобивка бе полята с червено вино за успешен старт. Мини влекът ще обслужва малка писта в непосредствена близост до селото и ще работи безплатно. Местните се надяват някой ден оттук да тръгва няколкоседалков лифт към СТЦ "Перелик". Влекът е собственост на кооперация "Карлък СС". Мястото за пистата е дарено от семейството на нейния председател Марчо Шарков.