Параклиси

 

Параклиси край с. Солища

  1. "Св. Прокопий"
  2. "Св. Св. мчци Кирик и Юлита"
  3. "Света Троица"

 

horizontal rule

"Св. Прокопий"

 

 

През 1992 г. започва възстановяването на параклиса "Св. Прокопий" на Осиката. Постройката се изгражда наново на мястото на падналите камъни. Покрита е с тикли предоставени от Пеко Герзилов. На параклиса се прави курбан всяка година. Чува се звукът на гайди. Хората се събират да наломят за здраве. Вият се кръшни родопски хора.

Последния събор е бил през 1950 г. По-късно е бил забранен по политически причини. На мястото на параклиса е имало само купчина камъни.

 

 

Назад

 

horizontal rule

"Св. Св. мчци Кирик и Юлита"

Това е снимка на параклиса, направена през зимата на 2005 г. Снежната покривка е над 2.5м. и почти закрива целия параклис. Идеално време и място за зимни спортове.

Параклисът Св. св. мчци Кирик и Юлита се намира в местността Чурика, точно под връх Перелик. През 1937 г. жителите на с. Солища го построяват на мястото на куп камъни, които са останки от стара постройка. На това място се провежда събор всяка година. По-късно е  забранено провеждането на тези общоселски събития и ритуалите са забравени. Сградата на параклиса се е разрушила от тежките климатични условия на върха, а камъните от нея са използвани за направата на пътя до поделението. По-късно, през 1993 г., започва подновяването на параклиса от военните, работещи на поделението на в. Перелик. Главна роля в това изиграва старшината Манол Пелтеков. На 30 юли 1994 г. параклисът е тържествено открит и осветен от Пловдивския митрополит Арсений.

За поддържане и организиране на събора през следващите години отговаря кметът на с. Солища. Всяка година на Чурика се провежда събор, на който се прави курбан и се вият кръшни хора със съпровод на родопска каба-гайда.

Назад

horizontal rule

"Света Троица"

В местността Св. Троица няма изграден параклис. Дори старите хора не помнят там някога да е имало такъв. Но те разказват, че когато минават от там се прекръстват, защото мястото е свещено. Дори възрастните жители на селото правели курбан и ломели пити на това място. Но тази традиция  вече е почти забравена. Местността Св. Троица се намира над Чакальови ливади и под Прополенки.

Назад

horizontal rule

 

затвори