Колоездене

От две - три години насам из Родопите започнаха често да се срещат младежи с планински велосипеди. Те са привлечени от естествените условия на планината и броят им постоянно расте.

В Средните Родопи няма изградени специални паркове и трасета за планинско колоездене, но има много естествени места из планината за маунтин байкърите.

В зависимост от дисциплината, която се предпочита, има различни места. За по-кратките и екстремни спускания (downhill), най-доброто и удобно място е връх Снежанка и пистите, които тръгват от там. Удобството идва от лифтовете, които през лятото работят за туристите. През лятото пистите са обрасли с бурна растителност и има много камъни по тях, а в по-горната си част са много стръмни. Тук е задължително карането с предпазна каска и наколенки. По трасето има много естествени скоци и малки скали.

В Средните Родопи има и други стръмни места, където може да се практикува екстремното спускане, но са по-къси и по-неудобни - едно от тях е връх Турлата, който е близо до село Солища.

Може би най-интересни маршрути за фрийрайд тръгват под връх Перелик, от хижа "Перелик" към Солища, Гела, Стойките, Смолян, Смолянските езера. По тези маршрути има много пътеки, които пресичат и преминават в черни пътища, през големи пасища и поляни. За тези маршрути се изисква специална техника и предварителна подготовка.

В Средните Родопи най-добри условия има за масовата дисциплина крос-кънтри (cross-country). В зависимост от маршрута, всеки трябва сам за себе си да прецени дали физическата и техническата му подготовка ще позволят да го премине, както и да се оцени правилно техническото състояние и възможности на маунтинбайка.

Всеки трябва да кара с наколенки и предпазна каска, както и да се съобразява с метеорологичните условия. През лятото в планината почти ежедневно вали дъжд и мократа почва рязко променя условията, това е едно от основните неща, с които трябва да се съобразяват спускачите.

За съжаление няма място в региона, където да се дават под наем маунтинбайкове. През лятото в търговския център в Пампорово се дават почасово велосипеди. но не е препоръчително да се кара с тях извън асфалтираните пътища. Отделни резервни части могат да се намерят в Смолян, в два-три магазина на главната улица, но само за български маунтинбайкове.

затвори