Хижа "Перелик"

За всички, които носят в сърцата незабравим спомен от Карлък, Чурика, връх Перелик - първенецът на Родопите, любим пристан за кратка почивка или нощувка е и нашата хижа. Хижата е разположена в Перелишкия масив в местността Совата пред хубава поляна на 1600 м. надморска височина.

Хижата е построена през 1936 г. Идеята за нейния строеж възниква през 1935 г., когато група младежи основават туристическо дружество в Широка лъка. През същата година те решават да направят излет до Солищенски Карлък и връх Перелик - най-високият родопски красавец. В топлия слънчев ден, екипирани добре, с раници на гърба, група от около двадесет души тръгва към върха - през Солища, Карлък, Чурика. Изкачват се, цял ден се наслаждават на красивата панорамна гледка и вечерта се приютяват под два грамадни кичести смърча, близо до овчарска кошара. Запалват огън и започват своята младежка веселба, но скоро се извива буря и се изсипва пороен дъжд с грамотевици, каквито само Карлък познава. Околни стари смърчове са поразени от гръм. Тогава се появява съседът - овчар и се развиква: "Бягайте отсреща - към младите ели, там не пада гръм!" Грабват багажа и измокрени, се скриват под младите дървета на отсрещния скат. Едни са възхитени от нощната "канонада", а други - уплашени и треперещи от студ. На сутринта всички единодушно решават: "Тук ще строим туристически подслон - хижа!"

Хижа "Перелик" разполага с 25 места за нощуване през зимата - 15 на нарове, 10 на легла. Около нея има построени две бунгала с по 5 места за настаняване, които се използват само през лятото, с което общо местата за настаняване стават 35. Разполага още с туристическа кухня. Водоснабдена е и електрифицирана. Отворена е през цялата година, като зимата работи със заявки.

Хижата може да послужи за изходна база за посещаване на върховете Голям Перелик и Малък Перелик, намиращи се на 1ч. и 1.30ч. от нея. Като се следи билото може да се достигне до връх Орфей (Шилестата чука), а оттам до хижа "Ледницата" за около 4 часа. До връх Турлата се стига за 2 часа.

Околностите на хижата предлагат отлични терени за ски - спорт, сноуборд, лов и туризъм. През зимата и пролетта поляните около нея се използват от сноубордисти.

Най-близък изходен пункт за посещаване на хижа "Перелик" е с. Солища - 2-2.30 ч.

От хижата също може да се достигне до град Смолян, като се използва маркирана пътека, водеща по каньоновидната долина на река Герзовица и река Черна. През местността Превала може да се посетят хижите "Студенец" и "Смолянски езера", а също така и световно известният курорт Пампорово.

Недалеч от хижата, на около 35 минути, се намира обширната поляна Чурика, разпростряла се на самото планинско било. Там е изграден параклис "Св.св. Кирик и Юлита". За да се види и почувства очарованието на Чурика трябва непременно да спрете на нея по време на дългия ви поход.

 

затвори