Пчеларство

Кошери на П. Герзилов

Добрите природни условия в Родопите - мекият климат, поляните и ливадите с разнообразни медоносни треви, боровите гори, диворастящите храсти и дръвчета са добра паша за пчелите, открай време благоприятстват развитието на пчеларството. Първите жители - пчелари в Солища търсели диви пчели в хралупите на дърветата. Нощно време слагали кошери на отворите им и ги пренасяли. И досега се използва тази техника за улавяне на рояци. Кошерът се натрива отвътре с пчеляк (маточина) и се напръсква със сироп.

Първите кошери били плетени от повед и измазани отвътре с говежда тор, омесена с кал. Имали конусовидна форма. Те още могат да се видят по плевните или таваните на солищенските къщи. Подреждали ги на завет, обикновено край южната страна на сградите, върху дебели талпи. За да вземат меда и вощината рано през пролетта, надигали кошерите и с голям нож изрязвали крайните пити. Или пък през есента давели пчелите в корито с вода, като потапяли кошера. След това изрязвали питите и изцеждали меда с изстискване в пакуль.

Най-старите пчелари използвали меда не само за ядене, а и за лекарство. Наломването за здраве и ново начинание се извършвало с пита и мед.

Восъкът се използвал за свещи и като съставка за сместа, с която се напоявали специалните мушами за лекуване на рани. С восъкът се приготвял и мехлема за присаждане на дървета.

Сега пчелари в Солища са: Петър Герзилов, Руско Башов, Марко Джуфарев, Мильо Карасавов, Дора Бечева, Тодор Шарков.

Най-атрактивният пчелин в селото е на Петър Герзилов. Той е в цветовете на дъгата и може да го видите още с влизането си в селото.

 

 

затвори