Сноуборд

Условия за сноуборд има в двата ски-центъра в региона - Пампорово и Чепеларе. Редом със скиорите пистите в курортите се използват и от сноубордистите.

За начинаещите сноубордисти сноуборд училище има във всяко ски-училище на Пампорово. Най-добрите инструктури по сноуборд са при хижа Студенец.

По пистите на Пампорово и Чепеларе е удобно за фрий райд. За свободния стил няма изградени специални халф пайпове, скоци, слайдове или някакъв сноуборд парк. Но на Пампорово винаги има няколко добри скока, куатърпайпа и слайдове изградени от местните ентусиасти. Няколо поредни години до пистата "Снежанка 1" (Малката стена) местният сноуборд клуб "Сноуборд общество", с помоща на ръководството на курорта, изграждат халф пайп, на който се провеждат националните състезания.

В Родопите, сборно място на сноубордистите от свободния стил е под връх Голям Перелик, от едноименната хижа на 5 км от Солища. Там има сняг около 250 дни в годината. През зимата до хижата може да се стигне с високопроходима кола. От първите снегове през Октомври - Ноември месец до последните снежни петна през Юни до хижата винаги има скокове, слайдове, куотърпайпове и сноубордисти. На това място няма изградени лифтове и влекове.

През зимата, когато снегът на места достига над 3 метра, склоновете на Перелик, между редките ели са едни от най-добрите места в България за екстремно спускане в девствен сняг. Сноубордистите казват, че там е фантастично, няма опасност от лавини и няма нито един скиор.

затвори